Aansprakelijkheidsverzekering voor zzp'er; verstandig of niet?

Waarom sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af?
Terwijl je als zzp’er aan het werk bent kan er altijd onverwachts iets gebeuren. Misschien maak je per ongeluk iets kapot bij je opdrachtgever of geef je een verkeerd advies, waardoor je klant financiële schade oploopt. Als jij dan persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld, kan dat vervelende gevolgen hebben.

De aansprakelijkheidsverzekering kun je aanspreken als je aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Dit kan zowel financiële schade als letselschade zijn. Vooral bij letselschade kunnen de kosten hoog oplopen.

Voor welke aansprakelijkheidsverzekeringen kun je kiezen?

Voor jou als zzp’er zijn er twee soorten aansprakelijkheidsverzekering: de bedrijfs- en/of de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat dekt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan je dus zomaar gebeuren dat je een kop koffie over de apparatuur van je opdrachtgever gooit. Of een ladder op iemand z’n voet zet, waardoor diegene medische zorg nodig heeft. Allemaal schadeoorzaken met een prijskaartje. De andere partij kan jou in dit geval aansprakelijk stellen voor de schade, omdat jij de schuldige bent.

Deze verzekering is een aanrader voor zzp’ers, omdat je een ongeluk niet altijd kunt voorkomen. Als zelfstandige zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je zelf opdraaien voor de kosten, die al snel kunnen oplopen. Met deze verzekering dek je dat af. Je bent in de meeste gevallen verzekerd voor de volgende schadesituaties:

• Schade die je zelf veroorzaakt
• Schade die jouw product veroorzaakt
• Milieuschade

Wat dekt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Met sommige beroepen loop je de kans dat een door jou gemaakte fout tijdens je werkzaamheden, grote gevolgen heeft. Denk aan een boekhouder die een verkeerde berekening maakt of een adviseur die een compleet verkeerd advies geeft.

Met deze verzekering ben je gedekt als je aansprakelijk bent voor financiële schade (ook wel vermogensschade) van de klant, die ontstaat doordat jij een fout maakt tijdens je werk. Bijvoorbeeld door een onjuist advies. Dit soort fouten kunnen leiden tot hele grote claims. Niet alle beroepen brengen een dergelijk risico met zich mee. Overweeg daarom voor jezelf in hoeverre een fout maken tijdens de uitvoering van je werk schade oplevert, voordat je deze verzekering afsluit. In het kort, je bent met de beroepsaansprakelijkheid gedekt voor:

• Schade als gevolg van een beroepsfout
• Herstel van de schade
• Kosten voor juridisch verweer

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor zzp'ers?
Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht voor zzp'ers. Maar waarschijnlijk wil je ook niet onverwacht voor hoge kosten komen te staan, omdat je iets liet vallen of verkeerd hebt berekend. Iedereen maakt tenslotte wel eens fouten. Afhankelijk van jouw werk kun je daarom overwegen om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Wat als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt?
Als jij aansprakelijk wordt gesteld - en je hebt geen verzekering - draai je zelf op voor eventuele kosten. Heb je hier het geld niet voor? Dan kan er aanspraak gemaakt worden op je persoonlijke bezittingen, waaronder je huis. Houd hier dus goed rekening mee en zorg in ieder geval voor een goede buffer wanneer je besluit geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Gepubliceerd op: 7 januari 2022