Waarom je wilt investeren in opleidingen voor je medewerkers

Je wilt medewerkers die blij zijn om voor je te werken, en die jouw bedrijf aanbevelen bij alle toppers in hun netwerk. Naast een fijn salaris, moet daar natuurlijk wel wat tegenover staan! Veel medewerkers vinden opleidingsmogelijkheden een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde en het staat leuk in een vacature, maar wat levert het nou echt op? In deze blog zetten we het voor je op een rijtje.

Voldoen aan eisen
Het is een beetje een open deur, maar natuurlijk wil je dat je bedrijf te allen tijde voldoet aan de normen en eisen van de vakorganisaties in jouw branche. Door je personeel actief op te (laten) leiden, ontdoe je jezelf van een hele reeks aan zorgen in de toekomst.
Ook verandert de markt natuurlijk continu, net als de vaardigheden die nodig zijn om erin te gedijen. De afgelopen twintig jaar zijn er zoveel technologische ontwikkelingen geweest, dat het niet bijscholen van je medewerkers ervoor zou kunnen zorgen dat ze een groot deel van hun werkzaamheden niet meer kunnen doen, simpelweg omdat die veranderd zijn.

Aantrekkelijk om voor te werken
Mensen praten onderling over hun werk, dat is logisch. Maar in de kringen van goede mensen zitten vaak andere goede mensen, dus als jouw werknemers fungeren als ambassadeur van je bedrijf, trekt dat op de lange termijn andere goede krachten aan. En een bedrijf dat investeert in de ontwikkeling van de mensen die er werken, is een aantrekkelijke werkgever.

Gemotiveerd personeel
Naast het feit dat je personeel je constant aanprijst bij anderen, zijn ze ook gewoon ontzettend gemotiveerd om voor je te werken. Natuurlijk is de intrinsieke motivatie altijd belangrijk, maar goede arbeidsvoorwaarden en extra’s (zoals het volgen van opleidingen of cursussen) helpen bij de loyaliteit jegens je bedrijf. Het toont waardering naar je mensen en dat zorgt bij hen voor een hogere productiviteit.

Betere prestaties = hogere omzet
Nu we het hebben over hogere productiviteit, wat denk je dat dat gaat doen met het eindresultaat? Daarnaast is het opleiden van je personeel een fantastische manier om zwakke punten van je organisatie (en je mensen) aan te pakken. Door de vakbekwaamheid van je medewerkers te verbeteren, werk je dus rechtstreeks aan een hogere omzet. Daarnaast zorgt de specialistische kennis bij je medewerkers voor een voordeel ten opzichte van je concurrentie… Nooit verkeerd!

Bevordert groei
Niet alleen omdat productievere medewerkers zorgen voor meer omzet, maar ook omdat het sneller is om huidige medewerkers in overweging te nemen voor vrijgekomen functies, dan externen. Wanneer je al continu bezig bent met de ontwikkeling en groei van je medewerkers, kunnen ze meegroeien met je bedrijf. Ook als er tijdelijk mensen wegvallen, zal een andere medewerker sneller kunnen inspringen als ze meer leren dan de specifieke vaardigheden die ze voor hun huidige functie nodig hebben. Het maakt je flexibel, en bereid je voor op toekomstige groei.

Nog een laatste tip: Voor sommige cursussen of opleidingen hoef je niet meteen de hele afdeling op pad te sturen. Je kunt ook een of twee mensen uit je team kiezen die alle informatie van de cursus goed in zich opnemen en het vervolgens weer kunnen uitdragen naar de rest van je organisatie.

Er zijn genoeg redenen om je medewerkers op te leiden. Niet alleen zodat zij gelukkig zijn en blijven, maar ook zodat je bedrijf gezond wordt en blijft.
Gepubliceerd op: 29 maart 2021