Doen of niet doen: ongevraagd advies geven aan zakenpartners


Je hebt het vast wel eens meegemaakt… Iemand doet iets waarvan jij denkt: dit kan ik veel beter! Je vertelt de ander in geuren en kleuren hoe ze het beter kunnen doen en loopt met een tevreden gevoel weg, omdat je ze geholpen hebt.
Heb je het ook wel eens meegemaakt dat iemand jou ongevraagd advies gaf? Dacht je toen “o, wat fijn dat iemand me vertelt wat ik kan verbeteren” of “laat me met rust, ik weet het zelf ook wel”?

Vaak is het heel leuk om advies te geven, omdat het ons het gevoel geeft dat we weten waar we het over hebben, maar het ontvangen ervan kan zuur zijn. Dit roept de vraag op, wanneer kun je wel ongevraagd advies geven en wanneer kun je het beter laten?

Ongevraagd is niet ongewenst

Jouw zakelijke partner wil vaak echt wel weten wat je te zeggen hebt. Het feit dat ze niet vragen om advies betekent niet dat ze het niet willen, maar dat ze niet weten dat ze advies nodig hebben. Op het moment dat jij onverwachts met een briljante suggestie om de hoek komt, ontdekken ze juist waarom ze jou als expert hebben ingehuurd. Ook kun je aan het begin van een partnerschap meteen afspreken of het een samenwerking wordt waarbij beide partijen ruimte hebben om dingen in te brengen.

Het korte antwoord is dus dat het geven van ongevraagd advies zeker iets is wat je kunt doen, maar het lange antwoord is dat het ontzettend uitmaakt op welke manier je dit doet.

Creëer inzicht

Een advies geven omdat je graag wilt laten zien hoeveel jij over iets weet en die kennis wil delen, pakt meestal niet goed uit. Daarmee plaats je jezelf boven de ander en dat geeft jou misschien een fijn gevoel, maar de ander niet. Laat je ego erbuiten!
Het meest waardevolle advies is advies dat de ander nieuwe inzichten geeft, maar dat doe je meestal niet door ze iets te vertellen. Dat doe je door te vragen.

Vragen

Besef dat jouw mening ook niet altijd de beste is. De manier van de ander kan ook werken, maar je wilt vooral weten dat ze goed nadenken over bepaalde keuzes en dat ze weten welke obstakels ze tegen kunnen komen. Laat ze daarom zelf nadenken over wat ze aan het doen zijn, door kritische vragen te stellen.

Een paar voorbeelden:
  • Waarom heb je besloten dit zo te doen?
  • Heb je alternatieven overwogen toen je koos voor deze optie?
  • Heeft dit in het verleden het gewenste resultaat opgeleverd?
Door uit te vragen waarom ze dingen op een bepaalde manier doen, kunnen er twee dingen gebeuren. Of jij ontdekt dat ze er wel degelijk goed over hebben nagedacht, of zij ontdekken dat ze dat eigenlijk niet hebben gedaan en horen graag jouw suggesties.

Laat los

Jij bent uiteindelijk niet degene die de beslissing neemt, dat zijn zij. Ook als ze de verkeerde beslissing nemen, is het nog steeds aan hen om dat te doen. Je kunt je advies delen en kritische vragen stellen, maar mag het daarna ook weer loslaten.

De conclusie: j kunt zeker ongevraagd advies geven aan jouw zakelijke partners, maar niet door ze te vertellen wat ze moeten doen. Als jij ze helpt zelf tot nieuwe inzichten te komen, zijn ze niet alleen geholpen, maar maak je ook nog eens duidelijk waarom het zo’n goed idee was om met jou in zee te gaan :).

Gepubliceerd op: 19 januari 2021