Blog: Hoe je nieuwe werknemers motiveert en gemotiveerd houdt...

Als een nieuwe medewerker start, hebben jullie allebei twee doelen. Jij wilt dat ze hun investering waard zijn door lang te blijven en snel volledig mee te kunnen draaien. Dat zijn twee wensen die volledig aansluiten bij wat nieuwe medewerkers willen, namelijk aan de slag kunnen en zich thuis voelen op hun nieuwe werkplek. Dus naast de basisdingen, zoals ervoor zorgen dat alles werkt, dat ze alles hebben om aan de slag te kunnen en bij je team aankondigen dat er een nieuwe collega komt, zijn hier zeven tips die je helpen jouw nieuwe medewerker al vanaf de start te motiveren.

 1. Kennismaken
  Zorg dat je nieuwe medewerker in de eerste week meteen een paar mensen 1 op 1 leert kennen, zodat ze zich al snel niet meer als een vreemde eend in de bijt voelen. Dit kan door elke dag samen te werken met iemand anders of ze door verschillende mensen te laten opleiden. En als er ruimte is, laat je nieuwe collega dan eens met een paar mensen een kennismaking hebben.

 2. Welkomstpakket
  Geef ze op hun eerste dag een welkomstpakket. Dat hoeft niet heel uitgebreid te zijn, maar het is een leuke extra als je wat merchandise van het bedrijf krijgt, alle benodigdheden om mee te werken en mogelijk zelfs een persoonlijk kaartje om iemand welkom te heten.

 3. Doseer informatie
  Wanneer je start met een nieuwe baan, bij een nieuw bedrijf, dat gevuld is met nieuwe mensen, kan alle informatie al snel te veel zijn. Overweldig ze daarom niet met alle mogelijke informatie. Schets zeker het grote plaatje, maar laat details later ter sprake komen wanneer ze relevant worden. Het is bijvoorbeeld handig om te noemen waar iemand mee gaat werken, maar alle details over hoe iets werkt kun je beter bewaren voor wanneer ze het daadwerkelijk nodig hebben. Varieer ook hoe informatie binnenkomt. Af en toe kun je iets vertellen, dan kun je ze weer iets laten lezen, en vaak is het het beste ze iets te laten doen.

 4. Stel een doel
  Als je meer van iemand vraagt dan aanwezigheid, laat ze dan een doel stellen om naartoe te werken. Bijvoorbeeld een bepaald aantal dat af moet zijn, of een snelheid, of een nieuwe vaardigheid om onder de knie te krijgen. Op die manier hebben ze iets om naartoe te werken.

 5. Ongeschreven regels
  Vertel ze ook over de ongeschreven regels. Als mens willen we bij de groep horen, maar vragen naar dingen die doorgaans niet uitgesproken worden, kan ervoor zorgen dat de groep ons niet meer leuk vindt, daarom zullen mensen dat mogelijk niet meteen doen. Vertel ze daarom zelf wat ze moeten weten om in de groep te passen en neem die ongemakkelijkheid meteen weg voor je nieuwe medewerker.

 6. Manage verwachtingen
  Vertel ze wat ze te wachten staat de komende week/weken/maanden, zodat ze een duidelijk beeld hebben van de ontwikkeling die ze gaan doormaken, en weten wanneer van ze verwacht wordt dat ze volledig zelfstandig moeten werken.

 7. Evalueer regelmatig 
  Evalueren is altijd belangrijk. Niet alleen om met je medewerker te bespreken hoe hij of zij de werkzaamheden uitvoert, maar ook zodat je kunt horen hoe zij het werk ervaren. Zeker in het begin is een regelmatig moment om even in te checken aan te raden. Je kunt ze vragen hoe het gaat, of ze nog dingen nodig hebben, hoe het staat met de doelen die ze hebben gesteld. Het is makkelijk hieraan voorbij te gaan in de dagelijkse werkzaamheden, dus creëer de ruimte om dialoog te houden. 

Hopelijk helpen deze zeven tips jou om je nieuwe medewerkers een vliegende start te geven. Als ze meteen gemotiveerd worden, houden ze dat ook langer vast. Want een goed begin, is het halve werk.


Gepubliceerd op: 25 november 2020

Meer Nieuws