Gemiste kans: deze cruciale dingen worden vaak niet gevraagd in een sollicitatiegesprek.

Zo’n eerste gesprek met een potentiële nieuwe werknemer is niet alleen spannend voor degene die solliciteert. Als degene die het gesprek moet afnemen, is het aan jou om te beoordelen of dit een persoon is die langdurig met plezier bij je bedrijf komt werken. Daarom zetten we in deze blog een aantal vragen op een rij die je helpen vast te stellen of deze persoon juist is voor de baan, en de baan juist is voor de persoon.

Wat zorgt ervoor dat je in de flow komt?

Wanneer iemand helemaal opgaat in een taak, komen vaak de beste resultaten tot stand. Maar veel mensen kiezen voor werk waarbij ze uiteindelijk de minuten aftellen tot de werkdag voorbij is. Vraag ze daarom meteen bij welke activiteit ze in de flow komen. Is dat een taak waarbij ze vooral nadenken en solliciteren ze voor een hands-on functie, dan is dat iets om over in gesprek te gaan.

Wat heb je nodig om je goed te voelen in een nieuwe baan?

De sollicitatieprocedure is net zo goed om te kijken of deze baan gaat passen bij de sollicitant, niet alleen voor jou om te beoordelen of ze het werk kunnen doen. Tevreden werknemers blijven immers langer! Vergeet daarom niet te vragen wat zij nodig hebben en waarvan zij gelukkig worden in een nieuwe baan. Op die manier verzeker je zowel jezelf als de kandidaat van langdurig werkgeluk.

Wat vond je het minst leuk in je loopbaan?

Juist wat iemand niet leuk vond, kan je veel vertellen over hun voorkeuren. Het is vaak ook een hele goede vraag als je geen duidelijk antwoord krijgt op vragen over waar iemand wel energie van krijgt, of wat ze wel echt leuk vinden. Het kan makkelijker zijn om te signaleren waar je niet gelukkig van wordt, dan waarvan wel. En jij als interviewer kan meteen beoordelen of ze met de genoemde dingen te maken gaan krijgen in de huidige functie.

Heb je in het verleden wel eens feedback gekregen van een collega?

Natuurlijk vraag je door als je een simpele ja of nee krijgt op deze vraag. Je wilt ook weten wat de feedback was, maar vooral hoe de sollicitant ermee omging. Het geeft je een beeld van hun communicatieve vaardigheden, maar ook hun vermogen tot zelfreflectie. Je wilt immers dat een nieuwe werknemer straks goed reageert op eventuele feedback die ze van jou gaan ontvangen!

Wat heb je in het verleden gedaan om je ontwikkelpunten aan te pakken?

Deze vraag gaat hand in hand met de vorige, omdat het een goede vervolgvraag kan zijn. Maar ook op zichzelf is het interessant om te horen. Hierdoor ontdek je of de kandidaat zijn of haar ontwikkelproces actief aanpakt en openstaat voor het leren van nieuwe dingen. Hebben ze zelf gevraagd om een cursus te volgen, of werd het ze opgelegd door een werkgever? Staan ze ervoor open om nieuwe dingen te leren. Allemaal hele waardevolle inzichten.

Vertel eens over een situatie waarin je het niet eens was met een collega

Oké, dit is technisch gesproken geen vraag, maar de kandidaat gaat er wel door praten. Vergeet niet de vervolgvraag te stellen: hoe heb je het aangepakt? Er is nogal een verschil in werksfeer als je nieuwe werknemer op een rustige manier feedback geeft of een ander afsnauwt omdat ze hun werk weer niet goed doen. Door te vragen naar een concreet voorbeeld, hoor je hoe dit voor de kandidaat in de praktijk ging.

Wat is het meest interessante aan je, dat niet op je cv staat?

Toegegeven, deze vraag is vooral voor de leuk, maar de antwoorden zijn zo divers! Een cv is een erg beperkte manier om iemand te leren kennen, want het gaat alleen over iemands loopbaan. Vergeet niet ook te vragen naar wie iemand is naast het werk. Mensen die op hun werk helemaal zichzelf kunnen zijn, zullen langer gelukkig blijven op die werkplek.

Hopelijk inspireren deze vragen je om ook in jouw sollicitatiegesprekken op een vriendelijke manier kritisch te zijn naar degene die tegenover je zit. Niet om hen te beoordelen, maar om te ontdekken of een samenwerking tussen jullie twee gaat werken op de lange termijn. Want als je nu die extra stappen zet, bespaar je later een heleboel geld doordat je niet wéér een nieuw persoon moet aannemen.
Gepubliceerd op: 4 februari 2021