Communiceren kun je leren

Communiceren met zzp’ers ondernemers kun je leren


Bij Connect spreken we de taal van ondernemers in de bouw en techniek. Vandaag is het daarom tijd voor een korte taalles.

Een ondernemer solliciteert niet op een vacature, maar gaat voor een opdracht. Ze komen niet voor je werken, ze gaan een samenwerking met je aan. Het zijn geen werknemers, maar dienstverleners. De zelfstandigheid die het ondernemerschap ze biedt, vinden ze belangrijk en dat is een van de dingen die het ondernemen zo leuk maakt.

In deze blog nemen we je mee in de communicatie met deze waardevolle groep mensen in onze branche, om je te laten zien hoe taalgebruik de samenwerking kan vormen.

Ondernemer versus uitzendkracht

Als een opdrachtgever vroeger een flexibele kracht nodig had, stapten ze vaak naar een arbeidsbemiddelingbureau voor hulp. Daar stonden niet alleen werknemers ingeschreven, ook zelfstandigen kwamen soms zo aan hun opdrachten. Maar de termen flexwerker, uitzendkracht, gedetacheerde of werknemer, pasten niet bij de identiteit van een ondernemer.

We merkten op dat ondernemers moeite hadden met deze manier van werken. Ze willen niet over één kam gescheerd worden met uitzendkrachten en gedetacheerden. Er is een reden dat ze hun eigen bedrijf zijn gestart en daar zijn ze trots op.

Communiceren vanuit de onderneming

Bij Connect zagen we deze onvrede en sloegen een andere weg in. Ondertussen kwamen we erachter dat een van onze USP’s de communicatie met de ondernemers was. Bij ons zijn zelfstandigen niet inwisselbaar voor uitzendkrachten. Ze brengen iets anders met zich mee. Dat accepteren we niet alleen, dat moedigen we aan. We stimuleren onze ondernemers om te communiceren vanuit hun onderneming, bijvoorbeeld door een logo te (laten) maken en door hun bedrijfsnaam te gebruiken in de schriftelijke communicatie.

Het draagt allemaal bij aan hoe we kijken naar de groep zelfstandigen.

Juridisch verschil

Het verschil zit hem niet alleen in de communicatie. Er is ook wel degelijk een juridisch verschil. Vaak zien we dat een bemiddelingsbureau die een zzp’er plaatst, feitelijk opdrachtgever is en deze doorleent aan een ander bedrijf.

Wanneer een ondernemer via Connect een nieuwe opdracht binnenhaalt, bemiddelen wij alleen in die samenwerking. De ondernemer gaat dan ook rechtstreeks een relatie aan met de opdrachtgever. Connect faciliteert de contractvorming en de facturatie. Dus wij factureren namens de ondernemer aan de opdrachtgever. Hierdoor behoudt deze zijn zelfstandigheid!

Ondernemer versus werknemer

Ondernemers zijn vakmensen die het ondernemerschap zien als toegevoegde waarde. Ze hebben ambities en doelen, maar bovenal zijn het experts op hun vakgebied. Daarom moeten ze ook zo behandeld worden.

Je kiest niet voor niets voor een zzp’er. Maar als je ze in zowel de communicatie als gedrag gaat behandelen als je werknemers, is dat ook wat je krijgt. Het is een zelfvervullende voorspelling. Als jij de zzp’ers op je werkvloer behandelt als een werknemer, gedragen ze zich ook als een werknemer. Maar dat wil je voorkomen!

Behandel je ze als de experts in hun vak die het zijn, dan krijg je ook de kwaliteit waarvoor je hebt gekozen.

Gepubliceerd op: 2 december 2020