Doelen stellen voor 2021

Het nieuwe jaar is een natuurlijk moment om er eens goed voor te gaan zitten om nieuwe doelen voor je bedrijf te formuleren. Geen doelen stellen is werken zonder focus. Je loopt het risico om ‘maar wat te doen’ binnen je bedrijf. Mogelijk zorgt dat voor continuïteit, maar groei, verbeteringen en efficiëntie komen over het algemeen door gerichte actie. Daarom gaan we in deze blog bekijken hoe ook jij doelen kan stellen voor het nieuwe jaar.

Tip
: Neem echt de tijd voor het formuleren van de doelen, alleen op die manier haal je er iets uit. Even snel tussendoor wat dingen op een post-it krabbelen, gaat je niet de resultaten opleveren die je wenst. Hoe meer aandacht je hier met je bedrijf aan besteedt, hoe beter de resultaten zullen zijn.

Realistisch

Stel geen doelen waarvan je al meteen weet: dit wordt het waarschijnlijk niet. Dat noemen we geen doelen, maar dromen. De beste manier om te beoordelen of jouw doel realistisch is, is door te bepalen of het in jouw invloedssfeer ligt. Je moet zelf een bijdrage kunnen leveren aan het doel.

Concreet

Maak je doelen concreet. Wat wil je precies bewerkstelligen, wanneer moet dat gebeurd zijn en wie gaat het doen? Zorgt dat je precies weet wat je wilt en focus je ook alleen daarop. Dat kan betekenen dat er andere ideeën opkomen waar je op dat moment niets mee gaat doen, omdat ze niet bijdragen aan je uiteindelijke doel.

Van groot naar klein

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is: waar wil ik aan het einde van het jaar zijn? Het antwoord dat daaruit ontstaat is een einddoel, maar je kunt het waarschijnlijk niet in één keer halen. Er zullen eerst tussenstappen gezet moeten worden. Dus naast een jaardoel, kun je kwartaaldoelen stellen. Die kun je weer opbreken in maanddoelen om vervolgens elke week te kijken hoe je kunt bijdragen aan je maanddoel.

Tip
: Betrek je medewerkers bij het doel. Hoe zijn zij van plan bij te dragen aan de doelstellingen van het bedrijf? Het einddoel is waarschijnlijk niet door iemand in één keer te behalen, maar door alle kleine stapjes die iedereen in je bedrijf zet, wordt het opeens wel realistisch. Door je medewerkers te betrekken bij je doel, werk je er als team naartoe. En is het feestje aan het eind van het jaar als de doelen behaald zijn, extra leuk!

Reflecteer

Maak meteen van de gelegenheid gebruik om voor het hele jaar reflectiemomenten in te plannen. Tijdens die momenten kun je weer focus brengen op de doelen en meteen kijken hoe het gaat met de voortgang ervan. Waar nodig stuur je bij.

Het belangrijkste is dat je binnen je bedrijf echt tijd maakt om de doelen op te stellen en je medewerkers daarbij te betrekken. Zorg ervoor dat er meteen vaste momenten zijn om hiermee aan de slag te gaan en maak de plannen visueel, zodat iedereen eraan herinnerd wordt.
Op die manier wordt 2021 ook voor jouw bedrijf een topjaar!

Gepubliceerd op: 5 januari 2021