Hoe gaat het nu met Ricardo bij Epcor?

Drieënhalf jaar geleden ging Ricardo via Connect als APU mechanic aan de slag bij Epcor. Na zes maanden werd hij overgenomen door Epcor en via hen kreeg hij de gelegenheid om naast zijn baan een hbo-opleiding werktuigbouwkunde te volgen. Op dit moment zit hij in zijn 3e jaar en gaat hij op maandagavond en woensdag naar school.

Ricardo, dat is even geleden! Werk je nog steeds als APU mechanic?

"Inmiddels ben ik doorgegroeid naar een nieuwe functie als leidinggevende. Destijds sleutelde ik als APU-monteur aan APU's, maar op dit moment ben ik supervisor en heb ik mijn eigen afdeling. Ik geef direct leiding aan groep van 17 man. Ik ben verantwoordelijk voor het inplannen van het werk en denk mee over processen."

Wauw, wat goed. En je opleiding?

"Toen ik begon aan de opleiding had ik de visie om door te groeien naar engineer. Maar na een tijd pakte ik wat taken op van mijn direct leidinggevende. Ik ben toen 'bijgesprongen' en dat heb ik ruim een jaar gedaan, vervolgens kreeg ik mijn eigen afdeling. Mijn visie is met de tijd iets veranderd. De overstap van leren voor engineer naar leiding geven aan een groep, dat is toch iets anders. En eigenlijk beviel het me ook wel. De opleiding is een algemeen technische opleiding, waarin je ook werkt aan competenties zoals managen. De opleiding is dus nog steeds super relevant, alleen focus ik me momenteel iets minder op het technische aspect en meer op het management aspect."

Wat heb je naast je opleiding nou juist in de praktijk geleerd bij Epcor?

"Samenwerken is iets wat je niet leert in je opleiding, terwijl dit als leidinggevende heel belangrijk is. Dit leer ik in de praktijk, je leert om je goed te kunnen aanpassen. Daarin ben ik echt gegroeid. Daarbij moet je als leidinggevende van technische mensen ook in vaktermen kunnen praten en begrijpen waar het overgaat. Je moet de link kunnen leggen tussen dingen die zijn uitgedacht en of die overeenkomen met de technische kant. Dat gaat me goed af."

Hoe ben je destijds eigenlijk bij Connect terechtgekomen?

"Hiervoor werkte ik bij een vliegtuigonderhoudsbedrijf en had ik een 0 uren contract. Ik ben toen op een bepaald moment om me heen gaan kijken en zag een vacature van APU-monteur via Connect en heb gesolliciteerd. Die functie bleek toen helaas al vervuld, maar ik mocht toch op gesprek komen omdat er wellicht een andere rol was waar ik ook goed zou passen. De leidinggevende van de EPU afdeling kende mijn referenties en wilde na het gesprek toch graag dat ik daar als APU mechanic aan de slag ging. Zij wisten destijds al dat wat mijn ambitie was, dus het bleek een uitstekende match."

"Een voorbeeld traject!"

Ook bij Epcor zijn ze nog steeds erg enthousiast over Ricardo."Ricardo is nu leidinggevende geworden, dus dat is een wereld stap die hij heeft meegemaakt. Hij is als mechanic binnengekomen en doet naast zijn werk een studie. Hij is echt een voorbeeldtraject. We zijn meer dan tevreden!", aldus Roland van der Mije, Operational Manager Epcor.

Benieuwd naar de video de we destijds van Ricardo opnamen? Bekijk onze video's.

Gepubliceerd op: 3 januari 2017

Meer Nieuws