Besluitvorming wet DBA

Connect ZZP Wet DBA Vorig jaar is op 2 juli de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) door de Tweede Kamer aangenomen. Met dit veelbesproken wetsvoorstel zal de huidige VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) komen te vervallen. Deze wet is bedoeld om de arbeidsrelatie tussen zelfstandige (ZZP-er) en opdrachtgever op voorhand te beoordelen. Dit zou schijnzelfstandigheid moeten terugdringen en partijen kunnen hieraan zekerheid ontlenen omtrent de loonheffingen.

In de huidige regeling ligt het risico op naheffing en eventuele boetes bij de ZZP-er, indien de belastingdienst toch vindt dat er sprake is van een arbeidsrelatie. De nieuwe Wet DBA legt dit risico bij de opdrachtgever.

Deze wet heeft gevolgen voor diverse partijen, waaronder Connect ZZP-service. Het nieuws hieromtrent wordt dan ook door ons op de voet gevolgd. Dinsdag 19 januari zou de Eerste kamer het wetsvoorstel plenair behandelen, zojuist is bekend geworden dat dit een week is opgeschoven. Naar verwachting zal direct of binnen een week hierna een stemming volgen om het wetsvoorstel wel of niet aan te nemen.

 

Gepubliceerd op: 15 januari 2016

Meer Nieuws