Belastingdienst op je dak omdat je je uren niet goed bijhoudt? Lees hoe je dat voorkomt!


De btw afschrijven, als echte zzp’er probeer je dat natuurlijk zoveel mogelijk te doen. Maar mag dat eigenlijk wel? In deze blog gaan we het hebben over het urencriterium. Is dat een vage term voor je? Lees dan vooral door!Waarom zou je in gesprek willen gaan met een recruiter?

Het belang van het urencriterium

Het urencriterium is een belangrijke voorwaarde die de Belastingdienst stelt aan ondernemers om in aanmerking te komen voor verschillende fiscale voordelen. Het houdt in dat je als ondernemer minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming moet besteden. Dit betekent dat je aantoonbaar moet kunnen maken dat je voldoende tijd en energie steekt in je bedrijf. Het urencriterium vormt de sleutel tot verschillende belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de oudedagsreserve. Voordelen die je natuurlijk niet wilt laten liggen!

Hoe voldoe je aan het urencriterium?

Het is erg belangrijk om gedetailleerde administratie bij te houden van je gewerkte uren. Dit omvat niet alleen de directe uren die je aan je diensten of producten besteedt, maar ook de indirecte uren zoals marketing, administratie en netwerken. Het is belangrijk om een overzichtelijk systeem te hebben waarin je alles bijhoud om te kunnen bewijzen dat je die uren ook daadwerkelijk gemaakt hebt. Dit kan variëren van facturen tot e-mails en afspraken met klanten. Het hebben van een keurige administratie is cruciaal om bij een eventuele controle van de Belastingdienst aan te kunnen tonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Belastingvoordelen van het urencriterium

Het voldoen aan het urencriterium opent de deur naar verschillende belastingvoordelen. Eén van de belangrijkste voordelen is de zelfstandigenaftrek, waarmee je een vast bedrag kunt aftrekken van je winst. Daarnaast kom je in aanmerking voor de startersaftrek, een extra aftrekpost voor ondernemers die in de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee keer zelfstandigenaftrek hebben toegepast. Bovendien kan het urencriterium ook van invloed zijn op je oudedagsreserve, waarmee je fiscaal vriendelijk kunt sparen voor je pensioen.

Is het nog niet duidelijk? Geen probleem, neem gerust contact met ons op en wij leggen het graag in detail voor je uit met een lekker kopje koffie erbij!Gepubliceerd op: 9 juni 2023

Meer Nieuws