Nieuw btw-nummer voor zzp’ers. Wat verandert er voor jouw bedrijf?

Heb jij een eenmanszaak, dan ontvang je een brief van de Belastingdienst met een nieuw btw-identificatienummer. Deze is vanaf 1 januari van kracht voor alle klanten en contacten. Je ‘oude’ nummer bestaat nog wel, maar die gebruik je alleen als omzetbelastingnummer voor de correspondentie met de belastingdienst.

De reden voor de verandering heeft te maken met jouw privacy. Jouw Burgerservicenummer (BSN) wordt namelijk niet meer verwerkt in het nieuwe nummer. Het btw-identificatienummer wordt de standaard voor alle communicatie naar jouw zakelijke relaties. Let onder andere op de volgende zaken als je een eenmansbedrijf hebt.

  • Zorg dat het nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari op alle communicatiemiddelen staat, zoals facturen, briefpapier en eventueel je website.
  • Geef het nummer door aan alle relaties (boekhouder, klanten en leveranciers). 
  • Verleg je de btw naar een andere eenmanszaak in Nederland? Zorg er dan voor dat je de juiste btw-identificatienummers gebruikt: van jezelf én de afnemer. 
  • Gebruik je een softwarepakket voor het maken van facturen? Pas deze aan zodat je het nieuwe nummer kan gebruiken. 

Tot slot: werk je veel op urenbasis en factureer je bijvoorbeeld week 49 pas vanaf 1 januari 2020. Ook dan dien je het nieuwe nummer te gebruiken.

Connect ZZP helpt ondernemers met dit soort vraagstukken. Wil je meer weten of sparren over jouw situatie? Neem contact op met één van onze zaakwaarnemers en bel 088 235 26 80.

Gepubliceerd op: 31 oktober 2019