Inkomen meeste zzp’ers lager dan van werknemers


Coonect inkomen ZZP

Het persoonlijk inkomen van een zzp-er ligt gemiddeld ruim 10 procent lager dan van een werknemer. Dat meldt CBS.

De beroepsgroep met zzp-ers die het meest achterloopt op het persoonlijk inkomen van werknemers is die van kunstenaar. Deze zzp’ers ontvangen bijna de helft minder inkomen dan collega’s in loondienst. Beroepen die bijvoorbeeld financieel floreren onder zzp-schap zijn vooral artsen, maar ook bedrijfskundigen en hoveniers.

In 2015 was 12 procent van de werkzame beroepsbevolking zzp-er. Ruim 83 procent was werknemer, krap 5 procent was zelfstandige met personeel of meewerkend gezinslid. Met name het zzp-schap is de laatste jaren sterk toegenomen terwijl werken in loondienst afneemt. In vergelijking met een werknemer is het persoonlijk inkomen van een zzp-er lager.

In dit inkomen zijn inkomsten uit arbeid en eventuele uitkeringen meegeteld. Premies en inkomensverzekeringen, die voor werknemers verplicht zijn maar voor zelfstandigen niet, zijn in mindering gebracht. In 2014 was dit inkomen van mensen van wie het zzp-schap hun hoofdinkomen was 32 duizend euro per jaar. Voor een werknemer was dit 36 duizend euro. Voor voltijders was dit verschil zelfs nog groter; 37 duizend euro voor een voltijd zzp-er en 50 duizend euro voor een voltijd werknemer.

Hoogopgeleiden

Het aantal werkuren bepaalt voor een groot deel de hoogte van het inkomen. Daarnaast spelen factoren als onderwijsniveau, ervaring en soort werk een rol. Zo bedroeg het inkomen van een 45-plusser, hoogopgeleid, voltijd werkend en zzp-er, 53 duizend euro. Dit is een derde minder dan 80 duizend euro aan inkomen van een vergelijkbare werknemer.

Bron: CBS 5-3-2016

Gepubliceerd op: 5 maart 2016

Meer Nieuws