Ook oude techniek op SAIL 2015

Momenteel is SAIL 2015 in volle gang en daar valt heel wat technische pracht te bewonderen.

Bijvoorbeeld  de Sedov  een uit 1921. Met een afmeting van 118 bij 14,7 m het grootste zeilschip dat SAIL 2015 aandoet. De Sedov is het grootste traditionele zeilschip ter wereld en heeft nog echt met vracht gevaren.

Bijzonder aan de Sedov is dat ze gebouwd is in een tijd dat stoommachines beschikbaar waren en dieselmotoren in de scheepvaart hun intrede deden, zegt  Ton Schoonhoven, een de door de organisatie van SAIL aangewezen expert op het gebied van grote zeilschepen. De reden om dit vrachtschip toch volledig met zeilen uit te rusten is het gebrek aan bunkerstations voor kolen en zoet water onderweg.

Ton wijst als liefhebber van dit soort grote zeilschepen en hun complexe tuigage meteen op de dubbele gaffel op de achterste mast. Een gaffel is een aan de mast bevestigde balk, die diagonaal naar boven en achteren steekt en waaraan het zeil is bevestigd, om zo het zeiloppervlak te vergroten ten opzichte van een driehoekig zeil.

Tijdens SAIL 2015 hebben de zeilen opmerkelijk genoeg geen functie.”De zeilen zijn voor de show en onder de betimmerde romp zit plaatstaal”, aldus Schoonhoven.


Gepubliceerd op: 20 augustus 2015

Meer Nieuws