Connect stopt met het gebruik van cv’s

Technisch bemiddelaar Connect hanteert vanaf heden geen cv meer in haar sollicitatieprocedures. Daarmee is de bemiddelaar voor technisch geschoolde werknemers de eerste partij die het cv uit de selectieprocedure verbant. Meer dan zestig procent van de bemiddelingen kwam bij Connect al tot stand zonder gebruik van het cv van de kandidaat, maar door het gebruik van profielschetsen. Hiermee wil Connect technische kandidaten, die moeite hebben met het opstellen van een cv, meer kans bieden op werk.

Connect speelt in op een trend: het curriculum vitae verliest al langer terrein aan assessments en profielschetsen. Wat een profielschets onderscheidt van een cv, is dat in de profielschets in enkele zinnen uiteengezet wordt wat de kandidaat geschikt maakt voor de betreffende vacature, de zogenoemde profiel-competenties. Meijer: “Het kost kandidaten veel tijd en energie om een cv op te stellen. Sommige technici zijn niet in staat om hun vaardigheden goed te verwoorden: daar liggen niet hun kwaliteiten. Daarom hebben we in samenspraak de beslissing gemaakt om profielschetsen te gebruiken in de communicatie naar opdrachtgevers.”

Profielschets van kandidaten is doorslaggevend

Van de meer dan 1000 kandidaten die Connect per jaar bemiddelt, begint de kandidaat slechts in een op de tien gevallen na het sturen van het cv. Zes op de tien bemiddelingen vindt plaats via het telefonisch aanbieden van een kandidaatsprofiel, eventueel gecombineerd met een interview. “We waren zelf ook verrast dat er zoveel succesvolle bemiddelingen plaatsvinden zonder cv”, aldus Meijer. De directeur van Connect heeft een verklaring waarom opdrachtgevers soms niet alle relevante informatie uit een cv weten te halen: “De versnippering van opleidingen zorgt ervoor dat er onduidelijkheid over het niveau van kandidaten ontstaat. Daarbij hebben kandidaten nu meer opdrachtgevers dan voorheen, waardoor de indruk kan ontstaan dat iemand een jobhopper is. Ook zegt het aantal jaren werkervaring soms niets over iemands competenties, terwijl dat wel een geldende norm bij cv’s is.”

Besparing voor het bedrijfsleven

Niet alleen de kandidaten, maar ook de opdrachtgevers hebben profijt van deze nieuwe werkwijze. “Onze klanten krijgen vaak ongevraagde cv’s toegestuurd, waarbij 99 procent een mismatch is voor een baan of opdracht. Dat kost onze klanten, en dus het bedrijfsleven, veel tijd en dus geld”, aldus Marc Meijer, directeur en oprichter van Connect. “Er zijn bureaus en bemiddelaars die zich alleen maar bezighouden met het doorschuiven van cv’s, waarna de opdrachtgevers deze cv’s interpreteren om tot een keuze te komen. Door te werken met profielschetsen, worden bedrijven ontlast.”

Over Connect

Connect is vanaf 1992 actief in alle branches van de techniek, waarbij een breed pakket van diensten wordt geleverd voor tijdelijke en vaste banen en zzp’ers.

Gepubliceerd op: 4 september 2015

Meer Nieuws